Coltu’ Meteo

Șeful de blog, Cristinel, mi-a sugerat să particip cu ceva articole în cadrul blogului său. Așa a apărut Colțu’ Meteo, un colț ce dorește să ofere estimări, analize,opinii meteo precum și explicarea unor fenomene și ai unor termeni despre care nu știm prea multe dar care ne pot influența mersul zilnic al vieților noastre. Bineînțeles, toate articolele ce o să apară aici sunt exerciții de interpretare a modelelor de prognoză disponibile pe internet. Ca atare, pentru o prognoză 100% avizată, vizitați site-ul ANM.

Dar de ce meteo? Este pasiunea mea cea mai mare (poate egalată doar de apetitul pentru bere) așs că am făcut ceva studii în domeniu și, dacă nu am avut șansa să lucrez în acest domeniu, acum doresc să îmi expun ceva din cunoștințele acumulate aici, să spunem pe hârtie, în atenția celor interesați în a cunoaște câte ceva despre un domeniu despre care se spune că mai…minte (doar e și o muzichie ce spune că ne mințim ca la meteo). Poate există minciună într-un buletin meteo, dar minciuna este nevinovată cu rădăcini în mecanismele atmosferice complexe ce nici până în anul domnului 2016 nu sunt pe deplin înțelese (și probabil nici până în 2116 acestea nu o să fie pe deplin înțelese). Așa că nu împușcați meteorologul. Mai bine încercați să-l înțelegeti 🙂 .

Nu promit o frecvență de scris anume.Noi articole în Colțu’ Meteo o să apară în limita timpului liber și când la orizont se prefigurează evenimente meteorologice interesante sau cu potențial periculos.

Spre exemplu, astăzi am simțit că Primăvara și-a intrat în drepturi. În București a fost o maximă de +18 °C, o temperatură potrivită pentru perioada în care ne aflăm.Dar să nu uităm că Martie este,poate, cea mai capricioasă lună din an.Azi e cald și frumos, cântă păsărelele pe afară, mâine ninge și ne trezim brusc că avem o zi ruptă din Ianuarie. Zilele următoare nu vor face excepție, iar aspectul vremii o să fie rupt dintr-un tablou de final de Noiembrie. Ploi multe și bogate o să ne sâcâie. Sigur fumatul o să devină o adevărată aventură pe la parterul locului de muncă.

Există colegi ce sigur îmi vor face provizii în congelator ce o să îmi ajungă pâna la trecerea în 2017, dar ăsta e un alt aspect. Pe lângă binecuvântările ce le voi simți de mâine, o să vină și întrebări de genul: “Bă Colcere…de unde dracului vine rahatul ăsta de vreme?”. Explicația mai jos:

Ni se trage de la un mic sâmbure de furtună din Nord-Vestul Africii – Fig.1

Capture1.PNG

Sursa: Metoffice.gov

În următoarele ore, acea zonă de presiune scăzută slab dezvoltată ajunge peste Marea Mediterană unde o să aibă o dezvoltare explozivă, presiunea în mijlocul furtunii, devenit ciclon mediteraneean, urmând a scădea la valori foarte mici. Asta se traduce printr-o accentuare a vitezei vântului precum și prin apariția precipitațiilor abundente la început în zona Tunisiei, apoi a Italiei și a vestului Peninsulei Balcanice. Desigur că România este țintită și ea – Fig 2 și 3.

Capture2.PNG

Sursa: Metoffice.gov

Capture3.PNG

Sursa: Metoffice.gov

Primele manifestări ale vremii urâte o să se facă simțite începând cu această noapte prin zona de Sud – Vest a României cu extindere treptată către Est – Sud – Est (da, ploaia începe de mâine și în București). Acest ciclon va dicta mersul vremii până spre weekend. Mai jos, detalii pentru fiecare zi din această săptămână.

Marți:

Față de ziua de luni, temperaturile vor marca o scădere accentuată cu maxime ce abia vor atinge +13 °C…+14 °C izolat prin Dobrogea și prin Sud – Estul României. Ploile, slabe – moderat cantitative se extind cuprinzând toată regiunea extracarpatică.

Miercuri:

Conform modelelor atmosferice actuale, centrul ciclonului mediteraneean ar trebui să fie situat în zona de sud a României – Fig 4.

Capture4.PNG

Sursa: Metoffice.gov

Acest fapt se traduce prin intensificarea precipitațiilor precum și sporirea vitezei vântului. Precipitațiile vor fi în mod special ploi în zona de câmpie (deși nu aș exclude surprize în noaptea de miercuri spre joi), mixte în zonele de deal și ninsori consistente în zona montană, cu precădere în zona Carpaților Meridionali și de curbură. Temperaturile maxime vor marca o scădere destul de accentuată cu maxime de cel mult +10 °C …+11 °C în zona litorală.

Joi:

Se estimează că centrul ciclonului Mediteraneean o să ajungă în bazinul Mării Negre. În partea de vest si sud – vest, precipitațiile scad în intensitate, rămân moderat cantitative în Sud si Sud-Est, crescând în intensitate în Moldova Central Sudică. Vor predomina ploile în Sud și Sud – Est, precipitațiile mixte în Moldova (în special în centrul și nordul regiunii) și Depresiunile din Estul Transilvaniei (Brașov, Ciuc) și ninsori consistente în regiunile montane (sper că nu ați schimbat pneurile la mașini). Temperaturile continuă trendul descendent devenind foarte mici pentru perioada din an în care ne aflăm: 0…+2 °C în Nordul Moldovei, Estul Transilvaniei și pâna la +10°C…+12 °C în zona Dobrogei. Minimele scad sub -5 °C … -6 °C , izolat spre -10 °C în zonele unde precipitațiile încetează și unde cerul va deveni senin. Asta înseamnă moartea pomiculturii în acest an agricol.

Vineri:

Vremea rămâne închisă și rece. Ploile scad în intensitate în Sud și Sud – Est dar, conform actualelor modelări atmosferice, continuă în zona Moldovei. Maximele cresc ușor în Sud – Vest și Vest până spre +13 °C…+14 °C.

Tendința pentru 26.03.2016 – 27.032016

Scăpăm de ploi, cerul devine variabil la nivelul întregii țări cu ploi izolate în Nordul Moldovei. Maximele, încă sub normalul acestei perioade, ar urma să se încadreze în ecartul +4 °C … +16 °C. Diminețile rămân foarte reci, nefiind excluse zone în care minimele să coboare sub -5 °C.

Cu siguranță că după un Februarie cu iz de Aprilie, multă lume s-a gândit că primăvara a venit și nu mai pleacă până în Mai – Iunie. Din păcate pentru cei ce și-au pus asemenea speranțe, nu a fost chiar așa. Și probabil nici nu o să fie altfel, măcar pe durata vieții noastre. După o lună Februarie incredibil de caldă – probabil una din cele mai calde din ultimii 200 de ani, medalia și-a arătat reversul. Martie are șanse să fie o lună mai rece decât precedenta iar tiparul acesta de vreme pare să se mențină bine până în prima decadă din Aprilie. Dar…vremea e probabilă. Se pot schimba multe până atunci. Mai e mult până departe…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s