The brand new testament

brand-new-testamentTestamentul nou nouț (The brand new testament / Le tout noveau testament 2015)

Un film de Jaco Van Dormael

Dumnezeu există. El trăiește în Bruxelles.

Povestea urmărește rescrierea testamentului din prisma unei fete de 10 ani. Fata, pe numele ei Ea, este nimeni alta decât fiica lui Dumnezeu. Acest film arată religia, creația și existența umană dintr-o altă perspectivă. Da, te va face să râzi și poate să te întrebi cum ar fi fost dacă… sau dacă eu aș fi știut asta, ce aș fi făcut?

MV5BY2MxZjI0YjMtZDYzYi00OWE1LWJhYjktYjQzMjFjMDBmMTlkXkEyXkFqcGdeQXVyNDUzOTQ5MjY@._V1__SX1617_SY829_În prima parte a filmului povestitorul este chiar Ea, fetița de mai devreme, care deși are o aparență emo joacă rolul copilul inocent și molestat ce vrea să scape cu orice preț de sub dominarea părintelui. O dată ce reușește să fugă de acasă, copila pornește într-o aventură tulburătoare. Vrea să meargă pe urmele fratelui său, Iisus, și să își găsească proprii Apostoli care să rescrie Testamentul și astfel istoria omenirii. Momentele din această parte a filmului îmbină comicul cu dramaticul, pentru a se accentua reciproc și a lăsa loc de interpretare pentru ce urmează.

În căutarea Apostolilor, puterea povestitorului revine chiar acestora, ei dezvăluindu-și viața și ce le-a mai rămas din aceasta, având în vedere că toți oamenii de pe planetă au primit un SMS miraculos prin care li se spune exact cât mai au de trăit. Ok, poate nu chiar așa miraculos, dar o să aflați cum și de ce dacă vă uitați la film.

Există momente redundante în partea de mijloc a filmului, dar acțiunea fiind centrată pe noii Apostoli se schimbă de la un moment la altul, trecând de la o stare la alta. Emoție, tristețe, ură, invidie, compătimire…fiecare personaj aduce ceva într-un stil aparte. Felicit personajele, atât cele mari cât și cele mici, pentru măiestria de care au dat dovadă în acest film.

MV5BMWE4YWI5NGEtOTQ2ZC00NmI3LWIyNDUtNzc0NGIyMDZlYjUyXkEyXkFqcGdeQXVyNDUzOTQ5MjY@._V1__SX1617_SY829_

Finalul nu este atât de fenomenal pe cât mă așteptam, ba chiar aș spune că a fost făcut la repezeală, sub efectul psihedelic al unor substanțe de origine necunoscută. Dar trebuie văzut, pentru că doar așa o să descoperiți mai multe despre Dumnezeu și soția acestuia, de care nu am pomenit nimic până acum. O să vă spun doar că Ea are un plan pe care reușește să îl ducă la bun sfârșit într-o manieră demnă pentru un copil care timp de 10 ani nu a cunoscut decât pereții apartamentului.

Este un film ușor dramatic, comic în specificul franțuzesc, dar învelit în mister și fantezie. Poate avea momente în care îți vine să oprești filmul și să deschizi televizorul, dar mușcând din dinți și așteptând să văd până la final ce au născocit mințile lui Thomas Gunzig, Jaco Van Dormael am reușit să descopăr esența și substratul din această tevatură menită să rescrie legile inițiale ale religiei.

Dacă nu v-am convins, uitați-vă la trailer aici: The Brand New Testament. Eu îl recomand pentru cei cu spirit puternic.

PhotoSource: imdb.com

 

#HaiCuMine!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s