Lisabona

DSC_0177Să începem cu începutul. Pentru cei care vor să viziteze acest oraș superb, cred că este important de știut ce implică tot procesul.

De anul acesta TAP Portugal nu mai operează zborurile București-Lisabona, în timp ce Wizzair pune monopol pe acest traseu direct. Există și variante cu escale monstruase de 6-16 ore, dar nu cred că iși dorește cineva asta. Deci în funcție de perioadă prețul variază între 150-350euro, așa că aveți de unde alege.

Și trecând peste formalități și detalii logistice, odată ajuns acolo ce ai de făcut?

În primul rând să iei la pas străzile orașului.  Vizitează Belem, un cartier pe marginea râului Tejo , unde poți vedea Turnul Belem, Mănăstirea Jeronimos, parcuri și grădini. Sau dacă te simți inginer, poți da o raită în Muzeul Electricității.

Plimbă-te prin Alfama, cel mai vechi cartier al acestui oraș. Un labirint de străduțe, plin de culoare și arhitectură musulmană ( mărturie a dominației arabe) ce îți inspiră liniște și intimitate. De remarcat faptul că o mare parte din acest cartier a scăpat Marelui Cutremur din Lisabona din 1755, unul din cele mai distrugătoare din istorie. La rândul său urmat de 3 tsunami și incendii care au distrus aproximativ 85% din Lisabona. Da, deși distrus mai bine de trei sferturi, orașul reușește să îmbine modernismul arhitectural și cultural cu ceea ce a rămas în urma distrugerilor masive ce au lovit capitala.

Continuând excursia la pas, mai găsim încă două cartiere care intră în zona de interes turistic maxim. Aici mă refer la Baixa, considerat “centrul” metropolei, cartier ce a fost reconstruit integral după Marele Cutremur. Urmărind spiritul Iluminismului acest cartier respectă geometria, fiind aerisit dar în același timp plin de cafenele și restaurante.

Al patrulea, dar nu ultimul din listă, Bairro Alto sau Cartierul de Sus. Situat pe deal, se poate ajunge cu funicularul sau cu puțin efort pe jos. Dar efortul merită pe deplin. Este zona din care se poate admira tot peisajul orașului, fie de la o terasă, fie de pe o bancă la umbra copacilor ondulati.

Nu rata o plimbare prin minunatele grădini din Castelul Sao Jorge sau escaladează pereții castelului. De asemenea, dacă ai ajuns la turnurile castelului, caută turnul de proiecții. La anumite intervale orare se face un tur al orașului folosindu-se un sistem periscopic ce proiectează într-o cameră obscură imagini din oraș în timp real. Ghidul îți va explica toată istoria orașului, bucată cu bucată, fiecare cartier în parte, 360 grade. ! Încă un sfat, admiră din Bairro Alto și peisajul de noapte.

Trecând la o zonă mai modernă, respectiv Parcul Națiunilor, ajungem să descoperim un complex de clădiri moderne: birouri, clădiri rezidențiale, expoziții, clădiri comerciale ( Marele Mall Vasco da Gama). O dată ce ajungi în această zonă, asigură-te că ai suficient timp. Aici trebuie să descoperi Oceanariul- unde o să ai ce vedea preț de 2 ore, Muzeul de Știință – o să îți stimuleze imaginația prin explicarea iluziilor optice, fenomenelor audio sau meteo.

Încearcă o plimbare cu telegondola până la Turnul Vasco da Gama pentru a putea admira peisajul de la înălțime, dar doar dus, deoarece la întoarcere este mult mai plăcut să străbați parcul Garcia de Orta pe jos admirând natura sau făcând o pauză în locurile de joacă pentru copii.

Deși ceva ce poate părea banal, dar merită văzut, Grădina Zoologică. Pe lângă faptul că descoperi specii de animale din diverse colțuri ale lumii, dar poți să te bucuri și de spectacolul cu delfini și foci ( inclus în prețul biletului). Dacă obosești , te poți urca oricând într-o umbreluță pe cablu, un sistem de gondole ce acoperă toata suprafața parcului. Așa poți da o raită și pe deasupra cuștilor cu lei fioroși sau rinoceri somnoroși.

Când termini vizita la Zoo poți face o scurtă plimbare în Grădina Botanică, unde ești întâmpinat de alei ce împletesc culoare de bambus sau rațe care traversează neregulamentar prin fața turiștilor. Tot în Grădina Botanică există o zonă specială cu fluturi. Aici poți să admiri diverse specii de zburătoare și să le urmărești procesul de transformare. Dacă ai noroc poți surprinde chiar momentul metamorfozei.

În concluzie, Lisabona nu este un oraș de vizitat în 2-3 zile și în niciun caz din mașină sau alt mijloc de transport. Plimbările pe străduțele cu piatră cubică, printre clădirile tapetate cu celebra faianță și ceramică produsă în Portugalia, pline de culoare și imagini sunt obligatorii. Nu ezita să intri și în bisericile care se ascund în labirintul de străzi, magazinele de suveniruri sau magazinele de vinuri, unde poți degusta diverse sortimente de băuturi tradiționale, de la vinul de Porto la lichiorul de plante.

Advertisements

2 thoughts on “Lisabona

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s